Av längtan till det närproducerade

Ursprunget till Skördefesten var den s.k. Ålandsutställningen – ExpÅland – som år 1997 arrangerades på flera platser på Åland. En del av evenemanget var en marknad vid Ålands Landsbygdscentrum. Besökarna tyckte mycket om marknaden och önskade flera liknande evenemang, och så föddes idén om ett årligt kommande evenemang. Redan året därpå ordnades den allra första Skördefesten på Åland, då som en Marknad vid Ålands Landsbygdscentrum på söndagen.

Efter att Ålands Landsbygdscentrum ordnade en studieresa till Ölands Skördefest år 2002 blev deltagarna så inspirerade att man året därpå ordnade en tvådagars Skördefest på Åland. På lördagen hölls Öppna Gårdar runtom på Åland, och på söndagen arrangerades Marknaden vid Ålands Landsbygdscentrum.

År 2007 arrangerades Skördefesten på Åland för tionde gången, och det firades med att utöka evenemanget till tre dagar. Öppna Gårdar håller öppet under fredag och lördag, och Marknaden ordnas som tidigare på söndagen. Marknaden var år 2011 flyttad till Ålandstravet, eftersom Naturbruksskolan vid Ålands Landsbygdscentrum avvecklades.

För att uppfylla Skördefestens syfte – bla att gästerna ska lära sig mer om livet på landet – är det från år 2012 Öppna Gårdar i tre dagar – fredag, lördag och söndag.

År 2013 fick Öppna Gårdar sällskap av de åländska Restauranger i samarbete med Ny Nordisk Mat Åland och Plopp Åpp aktiviteter i programmet.

Plopp Åpp fick år 2014 sin egen åländska klang då man döpte om det till Plåpp Åpp. Plåpp Åpp är den åländska översättningen av fenomenet pop-up. Det är tidsbundna programpunkter som dyker upp lite här och var. Samma år introducerades också “Våga smaka” passet där man kan på ett roligt sätt lockar barnen att smaka på nya råvaror och maträtter.

Skördefesten 2015 gick i “Barn & Mat” tema och med ett nytt rekord med 56 deltagare.

Hösten är härlig på Åland!

 

Intressant om Skördefesten

  • Allt som säljs på Skördefesten är producerat på Åland. Verkligt närproducerat med andra ord!
  • Skördefesten startade 1998 som en Marknad. Sedan 2003 hålls Öppna Gårdar runtom på landsbygden. 2013 kom även Restauranger och Plåpp Åpp aktiviteter med i bilden
  • Skördefestens symbol är äpple. Hela 72 % av Finlands produktion av äppel produceras på Åland!
  • Skördefesten är ålänningarnas populäraste evenemang. Det ser man inte minst på besökarantalet som uppgick år 2015 till 13 600. Ca 6 000 av besökarna var från fastlandet och Sverige.
  • Den grafiska profilen är gjord av April Kommunikation. Illustrationen med stormlyktan är gjord av Runa Andersson från Lumparland.

Skördefesten arrangeras av Skördefestens Vänner r.f.