Öppna Gårdar

Sidan är uppdaterad med 2017 års gårdar.

Öppettider för Öppna Gårdar: fredag, lördag kl. 11-21 och söndag från kl 11 till 17. Gårdarna erbjuder massor av aktiviteter, upplevelser och lokala produkter. Titta här nedan och skapa din egen lista med dina favoriter.

Du tittar på Alla Öppna Gårdar

1. Marskogens Lamm

(FINSTRÖM) På Marskogens lamm hittar du bland annat en kryddig ölkorv och påläggskorvar med enbär/peppar, örter/vitlök och konjak.Kallrökt och varmrökt stek av får, lamm och gris, grillkorv, lammsnäckor och andra charkprodukter. Den kallrökta fårsteken och flera av korvarna har fått medaljer i Sverige och Finland. Lammullsgarn och fårskinn, smycken med handgjorda pärlor finns i gårdsbutiken. Frysta styckningsdetaljer och färs av lamm så långt lagret räcker.
På gården finns även försäljare med grönsaker, kryddor, ost, bröd, inläggningar och hantverk.

NYHET Sarlings kaffe som är rostat på Åland

Ålands Veterantraktorförening kommer att köra mellan Marskogens lamm och Karl-Ers Gården. 

Lägg till gården i din lista Visa på karta

2. Karl-Ersgården

(FINSTRÖM) Upplev en gammaldags gård i närmast orört skick. I den genuina, barnvänliga miljön på Karl Ers-gården finns får, höns, myskankor, grisar och hästar att klappa och titta på. Här säljs närproducerade grönsaker och rotfrukter, stenugnsgräddat hemvete, havtornsprodukter, bakverk, hantverk, blommor och mycket annat.

Ålands Veterantraktorförening kommer att köra mellan Marskogens lamm och Karl-Ers Gården. 

Ponnyridning: tider för ponnyridning skyltas på plats eftersom hästar behöver vila ibland.

NYHET Nya barnaktiviteter.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

3. Ålands Fotografiska Museum

(FINSTRÖM) Besök ett av Europas största fototekniska museum – här breder en utställningsyta på 275 kvadratmeter ut sig med allt du kan tänka dig inom foto och film.
Utöver det finns bröd, kakor, inläggningar, äpplen, honung och handgjorda smycken till försäljning. Under Skördefesten kommer det att finnas barnaktiviteter och tomtebesök. 

 

Lägg till gården i din lista Visa på karta

4. Cederbergs

(SALTVIK) På Cederbergs finns ett unikt museum med gamla bruksföremål som visar bruket av bomärken på Åland. Här kan barnen hoppa i halm, hälsa på djuren och få information om hur en väderkvarn fungerar. Utställning av gamla och nya traktorer. Försäljning av grönsaker, frukt, potatis, bakverk, inläggningar, kött, fårskinn, rökt fisk, timrade stockbord.

NYHET Mobilt äppelmusteri

Lägg till gården i din lista Visa på karta

5. Haga Kungsgård – NY

(SALTVIK) Haga Kungsgård är en av Ålands större mjölkgårdar med 310 mjölkande kossor. Här bedriver bonden Kristoffer Lundberg modern mjölkproduktion i en genuin miljö där gammalt möter nytt.

Vår härliga, familjevänliga Skördefest ordnar vi tillsammans med Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn som deltar med försäljning, smakprover och aktiviteter. Passa på att köpa hem åländsk ost, stenugnsbakat bröd, yoghurt, glass och nygräddade munkar!

NYHET ÅCAs cappuccinoglass.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

6. Brobacka gästhem

(JOMALA) Inhyst i ett gammalt, charmigt trähus från 1925 finns Brobacka gästhem med tillhörande kafé och en liten butik. Här säljs hantverk, presentartiklar och hembakt kaffebröd. Vi har även gluten och mjölkfria alternativ. Skördefesten till ära serverar vi mustig pumpasoppa gjord på närodlade pumpor och grönsaker från granngården i Björsby. För barnen och den leksugne finns luffar schack med pumpor och kuddkrig. Välkomna! 

Lördag morgonen öppnar vi med en skön yoga klass med Karro från Yoga Samprema. Yogan är med väder reservation. Välkomna!

NYHET kuddkrig för den leksugen och barnen.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

7. Taffel (Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab)

(SALTVIK) Här förädlas potatis från 60 åländska potatisodlare till chips. Besök en av Ålands största industrier och lär dig massor om chipstillverkning under guidade rundturer i fabriken, fabriksområdet och lagret. Givetvis bjuder vi på smakprover! Passa även på att spana in truckarna, studsa runt i hoppslottet, testa på trampbilarna eller gör din egen chipsstrut.

NYHET Ericas ansiktsmålning, flera försäljare.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

8. Baka

(SUND) I det lilla bageriet och konditoriet bakar vi med ekologiska, närproducerade råvaror. Köp hem nybakat bröd och färska bakverk, åländska delikatesser och lokalt hantverk.
Ta chansen att se på när det är full fart i bageriet. Njut av en mysig fika eller ät dig lite mer mätt på en av våra goda pizzor!
För barnen finns mysiga djur och en marsipanfigursverkstad.

NYHET smaka på en av våra goda pizzor!

Lägg till gården i din lista Visa på karta

9. Mattas Gårdsmejeri

(SUND) Hos Mattas i Finby bedrivs traditionellt jordbruk och mjölkproduktion i liten skala. Av mjölken från våra tre mjölkkor tillverkar vi ost, yoghurt och glass i vårt eget mejeri. Gårdens produkter finns till försäljning, tillsammans med hantverk, bakverk och förädlade bärfrukt- och grönsaksprodukter. För barnen ordnar vi olika roliga aktiviteter.

NYHET I år finns vår egen gårdsglass till försäljning!

OBS! Höskullan med försäljare och café stänger klockan 20 på lördag på grund av dansförberedelser. Mejeriet håller öppet för köp av mejeriprodukter. Även smedjan är öppen.

Missa inte chansen att slå klackarna i taket hos Mattas – på lördagen ordnas nämligen dans på gårdens höskulle! Lördag kl 21 – 01 med bandet Högtryck. Anmälan gör du HÄR

Lägg till gården i din lista Visa på karta

10. Sågkvarnen i Lumparby – NY

(LUMPARLAND) Besök den rekonstruerade sågkvarnen och utställningen av veterantraktorer och gamla motorer. Vi
startar upp de gamla motorerna och även gamla traktorer, t.ex. Fordson -37.
Det finns Ålandspannkaka med sviskonkräm eller sylt och kaffe med hembakat bröd.
Försäljning av hantverk, bröd, saft, grönsaker m.m.

TIPS! Parkera bilen på ett ställe och promenera eller åk veterantraktortaxi mellan skördefestgårdarna i byn. Taxin kostar 1 € per person.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

11. Lumparby Ollas

(LUMPARLAND) Café och hantverksbutik i trivsam, gammal gårdsmiljö. Hos oss kan du njuta av en kopp kaffe med hembakt, äta en bit mat eller bara ta det lugnt och njuta av stunden. På gården samlas också olika hantverkare som säljer sina produkter. Tillsammans med byns andra deltagande gårdar skapar vi en helhet med ett brett utbud. Allt inom gångavstånd, välkommen till Lumparby!

NYHET Nya försäljare är Maj Branders, keramik och Carola Björkqvist, honung.

TIPS! Parkera bilen på ett ställe och promenera eller åk veterantraktortaxi mellan skördefestgårdarna i byn. Taxin kostar 1 € per person.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

12. Utgård

(LUMPARLAND) Gammalt möter nytt hos Utgård mitt i Lumparby. I verkstadshallen säljer
vi mathantverksprodukter från gårdens havtornsodling, hantverk av textil, metall och trä m.m.
I Café Snickarboden och Ladugrillen finns godsaker att äta och dricka. Njut av utsikten över Kapellviken medan barnen leker.
Här finns en utställning av mopeder och gårdens maskinpark samt aktiviteter för barn.

NYHET Skullan i gamla ladugården är öppen med flera nya försäljare.

Tips! Parkera bilen på ett ställe och promenera eller åk veterantraktortaxi mellan skördefestgårdarna i byn. Taxin kostar 1 € per person.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

13. Vestergårds

(LUMPARLAND) På djurgården Vestergårds i skördefestbyn Lumparby finns glada grisar, nötkreatur och höns. Vi har även mjuka får som älskar att bli kliade bakom öronen och kalvar som suger på handen. Försäljning av gårdens eget kött. På gården kan den hungrige ta del av Vestergårds bondefika eller gårdens hamburgare, gjord på eget bakat bröd och kött från gården. Här finns det massor med olika barnaktiviteter!

NYHET
 Vestergårds Skördefestpub håller öppet fredag och lördag 18-21

Tips! Kommer du till gården för att köpa kött är det parkering nummer 2 som gäller. 
Parkera bilen på ett ställe och promenera eller åk veterantraktortaxi till granngårdarna! Taxin kostar 1 euro per person. 

Lägg till gården i din lista Visa på karta

14. Amalias Limonadfabrik

(LEMLAND) Amalias Limonadfabrik är stolt över att vara Ålands enda och en av landets få riktigt genuina limonadfabriker som tillverkar limonad på ett traditionellt hantverksmässigt sätt av högklassiga naturliga råvaror.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

15. Sjökvarteret

(MARIEHAMN) När man kör längs stranden på östra sidan av Mariehamn är det svårt att inte lägga märke till Sjökvarteret. Här erbjuds en levande marin miljö med allehanda smide och hantverk, båtbyggeri, museum, Pub Niska serverar plåtbröd, försäljning av havtornsprodukter, ledholmare, våfflor, blommor samt honung och ett eget litet kapell. Här kan du vandra omkring i ett traditionellt åländskt sjöviste med båthus och bodar.

NYHET Yoga med Yoga Samprema

Lägg till gården i din lista Visa på karta