matRestauranger

Sidan är uppdaterad med 2017 års restauranger. Alla deltagande restauranger arbetar enligt Det Åländska Köksmanifestet, fastställt av Ny Nordisk Mat Åland.

16. Gastropub Bodegan

(ECKERÖ) Alldeles vid vattenbrynet bland grånande sjöbodar, i det som förr var byns saltmagasin, hittar du Gastropub Bodegan. Här serverar vår vänliga personal dig god och vällagad mat ute på kajen. Om regn och rusk smyger sig på kan du mysa på vår inglasade veranda.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

17. Soltuna

(GETA) På toppen av Getabergen ligger Soltuna Restaurang & Café, med en hisnande utsikt över Getas skogar och det mäktiga Norrhavet. Njut av en spännande Skördefestbuffé med över 50 kalla och varma rätter och ett dignande dessertbord med allt vad du kan önska.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

18. Bastö Bykrog

(FINSTRÖM) Välkommen till vackra Bastö där det lugna innanhavet möter den åländska landsbygden. Här kan man njuta av hemlagad skärgårdsmats-buffé i en mysig omgivning med personlig service och live musik. Uteserveringen ligger alldeles bredvid ängen med betande får och med vacker utsikt över vattnet. Boka även boende här under Skördefesten. Här blir man väl omhändertagen!

NYHET Skördefestdans både fredag och lördag men möjlighet till mycket förmånlig övernattning. Läs mer här. 

Lägg till gården i din lista Visa på karta

19. Smakbyn

(SUND) I Smakbyn i Kastelholm, Sund finns allt för oss som gillar goda smaker. Prova vår goda skördefestbuffé komponerad av Michael Björklund, baserad på lokala råvor och höstens skörd. Ta en fika, strosa i vår vinkällare, handla något från våra försäljare i bränneriet eller varför inte provsmaka våra produkter från Smakbyns Bränneri? Du kan även köpa vårt äppelvin och middag med dig hem. För barnen finns skattjakt och tipsrunda. Vi bjuder på rejäl, lokalproduccerad mat med ett glatt leende. Välkomna!

Lägg till gården i din lista Visa på karta

20. Furulundsgården

(SUND) Välkommen till Furulundsgården, utsedd till bästa Skördefestrestaurang år 2014.
Vi jagar och plockar bär och svamp på våra marker runtom gården och i den åländska skärgården. Våra fynd utgör sedan grunden i den populära viltmenyn, som du kan avnjuta i vår restaurang. Vår sjöfågel är känd både väster och öster om Åland.

FÖRSÄLJNING

Konditori Choklad Bröd, sylt, marmelad, paj, kakor

Lägg till gården i din lista Visa på karta

21. Restaurang Hjorten (Hotell- och restaurangsskolan)

(MARIEHAMN) De duktiga eleverna vid Ålands hotell- och restaurangskola serverar höstsoppor tillagade på årets skörd tillsammans med spännande tillbehör och hembakat bröd.

 

Lägg till gården i din lista Visa på karta

22. Pub Niska

(MARIEHAMN) Här serveras Michael Björklunds berömda plåtbröd (pizza på åländska). Lite tunnare, lite godare – och dessutom avnjuter du ditt plåtbröd i en mysig miljö inspirerad av Smugglarkungen Algot Niska och hans liv.
Alla plåtbröd grundas med hemkokt tomatsås och Ålandsmejeriets speciella ostblandning "Niska", innan vi lägger på våra läckra toppings, som ekologiskt åländskt lamm, och goda såser som bearnaise och aioli.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

23. Kvarter 5

(MARIEHAMN) Oavsett om du är sugen på en rejäl och välkomponerad middag eller ett glas champagne ackompanjerat av smårätter, finns något för dig hos Kvarter 5.
I vår inbjudande atmosfär och moderna miljö är det lätt att umgås – ta plats i baren eller i någon av de bekväma fåtöljerna i skenet av kaminen. Här finns plats för både små och stora sällskap.
Under skördemånaden serverar vi en höstmeny inspirerad av delikatesser från de åländska producenterna.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

24. Sittkoffska Gården

(MARIEHAMN) I hjärtat av Mariehamn njuter du av vällagad mat i gammaldags miljö. Dess like hittar du nog inte i många andra stadskärnor. I anslutning till restaurangen finns en "gårdsbutik" full av åländska produkter. Handla yoghurt, smör och ostar från Ålandsmejeriet, äppeljuice från Grannas, Amalias Limonad, Dahlmans korv och Sittkoffska Gårdens egna produkter.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

25. Brasserie Ångbåtsbryggan

(MARIEHAMN) På Ångbåtsbryggans inglasade terrass ser du rakt in i vårt live-kök. Hjärtat i vår restaurang är träkolsgrillen, där vi tillagar såväl varmrätter och förrätter som efterrätter. Genom att bara grilla på äkta träkol, utan hjälp av gas och el, får vi fram genuina smaker.

Lägg till gården i din lista Visa på karta

matLättare matservering

 

1. Marskogens Lamm

(FINSTRÖM) På Marskogens lamm hittar du bland annat en kryddig ölkorv och påläggskorvar med enbär/peppar, örter/vitlök och konjak.Kallrökt och varmrökt stek av får, lamm och gris, grillkorv, lammsnäckor och andra charkprodukter. Den kallrökta fårsteken och flera av korvarna har fått medaljer i Sverige och Finland. Lammullsgarn och fårskinn, smycken med handgjorda pärlor finns i gårdsbutiken. Frysta styckningsdetaljer och färs av lamm så långt lagret räcker. På gården finns även försäljare med grönsaker, kryddor, ost, bröd, inläggningar och hantverk. NYHET Sarlings kaffe som är rostat på Åland Ålands Veterantraktorförening kommer att köra mellan Marskogens lamm och Karl-Ers Gården.  (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

2. Karl-Ersgården

(FINSTRÖM) Upplev en gammaldags gård i närmast orört skick. I den genuina, barnvänliga miljön på Karl Ers-gården finns får, höns, myskankor, grisar och hästar att klappa och titta på. Här säljs närproducerade grönsaker och rotfrukter, stenugnsgräddat hemvete, havtornsprodukter, bakverk, hantverk, blommor och mycket annat. Ålands Veterantraktorförening kommer att köra mellan Marskogens lamm och Karl-Ers Gården.  Ponnyridning: tider för ponnyridning skyltas på plats eftersom hästar behöver vila ibland. NYHET Nya barnaktiviteter. (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

4. Cederbergs

(SALTVIK) På Cederbergs finns ett unikt museum med gamla bruksföremål som visar bruket av bomärken på Åland. Här kan barnen hoppa i halm, hälsa på djuren och få information om hur en väderkvarn fungerar. Utställning av gamla och nya traktorer. Försäljning av grönsaker, frukt, potatis, bakverk, inläggningar, kött, fårskinn, rökt fisk, timrade stockbord. NYHET Mobilt äppelmusteri (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

5. Haga Kungsgård – NY

(SALTVIK) Haga Kungsgård är en av Ålands större mjölkgårdar med 310 mjölkande kossor. Här bedriver bonden Kristoffer Lundberg modern mjölkproduktion i en genuin miljö där gammalt möter nytt.

Vår härliga, familjevänliga Skördefest ordnar vi tillsammans med Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn som deltar med försäljning, smakprover och aktiviteter. Passa på att köpa hem åländsk ost, stenugnsbakat bröd, yoghurt, glass och nygräddade munkar! NYHET ÅCAs cappuccinoglass.

(mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

7. Taffel (Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab)

(SALTVIK) Här förädlas potatis från 60 åländska potatisodlare till chips. Besök en av Ålands största industrier och lär dig massor om chipstillverkning under guidade rundturer i fabriken, fabriksområdet och lagret. Givetvis bjuder vi på smakprover! Passa även på att spana in truckarna, studsa runt i hoppslottet, testa på trampbilarna eller gör din egen chipsstrut. NYHET Ericas ansiktsmålning, flera försäljare. (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

8. Baka

(SUND) I det lilla bageriet och konditoriet bakar vi med ekologiska, närproducerade råvaror. Köp hem nybakat bröd och färska bakverk, åländska delikatesser och lokalt hantverk. Ta chansen att se på när det är full fart i bageriet. Njut av en mysig fika eller ät dig lite mer mätt på en av våra goda pizzor! För barnen finns mysiga djur och en marsipanfigursverkstad.

NYHET smaka på en av våra goda pizzor!

Lägg till gården i din lista Visa på karta

9. Mattas Gårdsmejeri

(SUND) Hos Mattas i Finby bedrivs traditionellt jordbruk och mjölkproduktion i liten skala. Av mjölken från våra tre mjölkkor tillverkar vi ost, yoghurt och glass i vårt eget mejeri. Gårdens produkter finns till försäljning, tillsammans med hantverk, bakverk och förädlade bärfrukt- och grönsaksprodukter. För barnen ordnar vi olika roliga aktiviteter. NYHET I år finns vår egen gårdsglass till försäljning! OBS! Höskullan med försäljare och café stänger klockan 20 på lördag på grund av dansförberedelser. Mejeriet håller öppet för köp av mejeriprodukter. Även smedjan är öppen. Missa inte chansen att slå klackarna i taket hos Mattas – på lördagen ordnas nämligen dans på gårdens höskulle! Lördag kl 21 – 01 med bandet Högtryck. Anmälan gör du HÄR (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

11. Lumparby Ollas

(LUMPARLAND) Café och hantverksbutik i trivsam, gammal gårdsmiljö. Hos oss kan du njuta av en kopp kaffe med hembakt, äta en bit mat eller bara ta det lugnt och njuta av stunden. På gården samlas också olika hantverkare som säljer sina produkter. Tillsammans med byns andra deltagande gårdar skapar vi en helhet med ett brett utbud. Allt inom gångavstånd, välkommen till Lumparby! NYHET Nya försäljare är Maj Branders, keramik och Carola Björkqvist, honung. TIPS! Parkera bilen på ett ställe och promenera eller åk veterantraktortaxi mellan skördefestgårdarna i byn. Taxin kostar 1 € per person. (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

12. Utgård

(LUMPARLAND) Gammalt möter nytt hos Utgård mitt i Lumparby. I verkstadshallen säljer vi mathantverksprodukter från gårdens havtornsodling, hantverk av textil, metall och trä m.m. I Café Snickarboden och Ladugrillen finns godsaker att äta och dricka. Njut av utsikten över Kapellviken medan barnen leker. Här finns en utställning av mopeder och gårdens maskinpark samt aktiviteter för barn. NYHET Skullan i gamla ladugården är öppen med flera nya försäljare. Tips! Parkera bilen på ett ställe och promenera eller åk veterantraktortaxi mellan skördefestgårdarna i byn. Taxin kostar 1 € per person. (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

13. Vestergårds

(LUMPARLAND) På djurgården Vestergårds i skördefestbyn Lumparby finns glada grisar, nötkreatur och höns. Vi har även mjuka får som älskar att bli kliade bakom öronen och kalvar som suger på handen. Försäljning av gårdens eget kött. På gården kan den hungrige ta del av Vestergårds bondefika eller gårdens hamburgare, gjord på eget bakat bröd och kött från gården. Här finns det massor med olika barnaktiviteter! NYHET Vestergårds Skördefestpub håller öppet fredag och lördag 18-21 Tips! Kommer du till gården för att köpa kött är det parkering nummer 2 som gäller.  Parkera bilen på ett ställe och promenera eller åk veterantraktortaxi till granngårdarna! Taxin kostar 1 euro per person.  (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

31. Södra Finströms Byalag

(FINSTRÖM) På Karl Ers-gården i Bjärström plåppar Södra Finströms byalag åpp med försäljning av honung med mera och barnaktiviteter. Försäljning av soppa med smörgås, kaffe, Ålands pannkaka samt mockaruta. På lördagen finns det dessutom ansiktsmålning. Plåppar Åpp: Fredag kl 15-20 Lördag kl 15-20 (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

33. Hammarudda Såg – NY

(JOMALA) Hammarudda såg är ett nystartat familjeägt sågverk. Vår specialitet är det virke du vanligen inte hittar i bygghandeln, te.x. för renovering av gamla byggnader. Vi berättar om verksamheten och sågen är igång båda dagar. Det kommer finnas tipsrunda där vinster består av varor från sågen, samt en snickerihörna för barnen.  Till försäljning finns kaffe och hembakt samt grillad korv.  Plåppar Åpp: Fredag kl 11 - 16 Lördag kl 11 - 16

Lägg till gården i din lista Visa på karta

38. Skördefestgudstjänst, Pingstförsamlingen på Åland

(MARIEHAMN) Pingstkyrkan inbjuder till en glädjefylld gudstjänst där vi tackar Herren för årets skörd. Barnen mellan 4 och 12 år kan delta i söndagsskolan. Efter gudstjänsten bjuds det på sopplunch till förmån för skolbygget i Burkina Faso. Församlingens bokstuga håller öppet. Varmt välkommen! Plåppar Åpp: Söndag kl 11 – 15 (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

42. Västerro

(LEMLAND) Fiskrökeri ute vid natursköna Herrön i Lemland. Ta en runda i rökeriet, bekanta dig med vindruvsodlingen eller titta in i växthuset. Ät en bit mat och kom och drick kaffe och njut av lugnet vid stranden. Barnaktiviteter och försäljning  Plåppar Åpp: Fredag kl 11 – 16 Lördag kl 16 – 21 (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

44. Djurmo Turism Ab

(JURMO, BRÄNDÖ) Förälska dig i Jurmo! Den lilla ön i Ålands nordöstra skärgård väntar på dig. Kom på en rundtur med traktor och träffa de långhåriga Highland Cattle -korna och fåren som betar på Jurmo! Vandra längs naturstigen och se den enastående vyn uppe i utsiktstornet. Barnen njuter säkert av olika lekar som både lär och roar också vuxna! Glöm inte konst och hantverk som du kan se bara på Jurmo! (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta

45. Café Kvarnen – Djurmo Turism Ab

(JURMO, BRÄNDÖ) Förälska dig i Jurmo! Den lilla ön i Ålands nordöstra skärgård väntar på dig. De långhåriga Highland Cattle -korna som betar på Jurmo är vår stolthet. Café Kvarnen bjuder på läckra, ekologiska kötträtter, som du inte får nån annanstans. Du kan också köpa Highland-kött i Butik Kvarnen. Glöm inte vår fiskrätter, färska och fina! (mer…)

Lägg till gården i din lista Visa på karta