Folkfest på landsbygden

I år firar Skördefesten på Åland 20 år. Antalet besökare ökar för varje år. Ålänningarna går man ur huset och Skördefesten lockar besökare också från fastlandet och Sverige. Hemligheten bakom succén är miljöerna, människorna och maten.

I tre dagar erbjuds mängder av nyskördade grönsaker, färskt lamm- och nötkött, matvaror omsorgsfullt tillagade av närproducerade härligheter och mängder av vackert hantverk. Den åländska landsbygden bjuder in till färgsprakande höstdagar och mysigt mörka kvällar, och överallt finns möjlighet till många spännande möten.

Skördefesten har Öppna Gårdar, Restauranger och Plåpp Åpp aktiviteter i tre dagar, dvs fredag, lördag och söndag.

Öppna Gårdar, Restauranger och Plåpp Åpp erbjuder en fantastisk möjlighet att åka runt på den åländska landsbygden, besöka olika gårdar, lära om livet på landet och handla lokalt. Gårdarna som bjuder in till besök är en blandning av lantbruk, matproducenter och lokala hantverkare.

Skördefestens symbol är äpple tillsammans med en stormlykta. Skyltarna märkta med ”Skördefesten” gör det lätt att hitta de Öppna Gårdarna, Restaurangerna och Plåpp Åpp aktiviteterna. Många deltagare har också inspirerats av stormlyktan, och du som kommer på kvällen möts inte sällan av rader med stämningsfulla stormlyktor som visar vägen till gården.

RES MED SKÖRDEFESTENS SAMARBETSPARTNER

Eckerö Linjen (Skördefestens huvudsponsor)
Tallink Silja
VikingLine (Resa från Sverige)
Vikingline (Resa från Finland)

Bussrundturer under Skördefesten

Williams Buss
Viking Lines Buss

 


Skördefestpasset – frågor och svar:

Varför har ni infört ett Skördefestpass?

Vi har lyssnat på både ris och ros kring fjolårets parkeringskort och har försökt hitta en lösning som alla kan vara nöjda med. Vi är stolta över vårt välfyllda nya Skördefestpass och anser att det är en långsiktigt hållbar lösning – ekonomiskt, miljömässigt och socialt. Syftet är att öka samåkningen, stödja gårdarna och att underlätta administrationen på lång sikt.

Vilka fordon skall ha Skördefestpass?

Passet gäller för person- och paketbilar. Buss, taxi, cyklar, motorcyklar och övriga fordon behöver inte pass.

Kan jag ta del av erbjudandena och delta i lotteriet även om jag inte kör egen bil?

För att ta del av erbjudandena och vara med i Skördefestlotteriet kan du köpa ett Skördefestpass eller helt enkelt bli medlem i Skördefesten Vänner r.f. och få passet gratis. Passet kostar 10 euro.

Måste man ha bil för att kunna ta sig till de Öppna Gårdarna?

Det måste man inte, det arrangeras även bussturer till Skördefestens Öppna Gårdar. Vår huvudsponsor Eckerö Linjen i samarbete med Williams buss ordnar flera bussturer runt Skördefesten. Mer info kommer inom kort.

Vad händer om jag kommer till en gård utan Skördefestpass?

Skördefestpasset finns till salu på alla deltagande Öppna Gårdar.

Vart går pengarna för Skördefestpasset?

25 procent av intäkterna går direkt till deltagande gårdar som därmed kan ersätta parkeringsvakter och täcka åtgärder som grusning av infarter och liknande. Intäkterna från passet fördelas jämnt mellan deltagande gårdar. Resten av pengarna går till Skördefestens egen finansiering, för att arrangera, utveckla och administrera Skördefesten. Skördefestpasset har införts som ett viktigt led i att skapa ett självförsörjande evenemang som ska finnas kvar under lång tid.  Föreningen är i stort sett uppbyggd av våra deltagare så oavsett går intäkterna indirekt till Gårdarna.

Kan jag flytta passet från en bil till en annan om familjen till exempel åker på Skördefesten med olika bilar fredag och lördag?

Ja, det kan du göra. Vi är glada för alla bilar som kommer till Skördefesten och har ett pass. Huvudsaken är att det finns ett pass i rutan och att du som gäst är ärlig och förstår syftet.

Blir man garanterad parkering på alla gårdarna om man har Skördefestpass?

Man är välkommen att parkera på alla gårdar men så klart måste man ha överseende med att många människor är i farten och att det ibland tar lite tid att komma fram till parkeringarna, i synnerhet under lördagen.

Om man köper ett Skördefestpass i förväg och blir sjuk, får man pengarna tillbaka då?

Nej, det får man inte. Ett tips är att sälja kortet till någon vän eller ge bort till en god vän.

Gäller passet bara Öppna Gårdar och Plåpp Åpp?

Ja, passet gäller bara om du besöker Öppna Gårdar och Plåpp Åpp. Skördefestrestaurangerna kräver inget pass.

Ska parkeringsvakterna kontrollera att alla bilar har pass?

Parkeringsvakterna håller koll i den mån det är möjligt. Vi nekar inga gäster att besöka Skördefesten men uppmanar alla besökare att ha ett Skördefestpass i bilen. Vi är inga poliser och kan inte bötfälla folk. Känner man verkligen inte för att ha ett Skördefestpass kan vi inte tvinga någon men vi tror och hoppas att besökarna förstår syftet och tycker om innehållet i passet.