Matpass-BBB-tryck-1_webb

Upptäck MatÅland med barnen
–  Våga Smaka

Passa på att ge dig ut på en spännande äventyrsresa tillsammans med barnen. Med hjälp av passet Våga Smaka kan du på ett roligt sätt locka ditt barn att smaka på nya råvaror och maträtter. Uppmana ditt barn att smaka på olika saker, vad och varifrån bestämmer ni själva. Smakpasset finns att hämta på alla Skördefest-restauranger och Öppna Gårdar.

Grunden för goda kostvanor skapas när man är barn. Närproducerad mat i säsong är både god och näringsrik, och bjuder dessutom på variation i både färg och form. Genom att ge barnen möjlighet att lära känna och tycka om vår lokala mat gör vi det enkelt för dem att äta sunt och gott hela livet.

Lämna in smakpasset på den sista platsen ni besöker under Skördefesten så är ni dessutom med i en tävling! Ju fler nya smaker barnet provar desto mer spännande blir er resa, men alla som är med har lika stor chans att vinna. Priset är en wok-panna från Varuboden på Åland fylld med närproducerade åländska varor.

På fredag 22 september och lördag 23 september är det dags för Varubodens kockskola med Harriet Strandvik på Haga Kungsgård i Saltvik.
Kom och laga din egen wok med Harriet Strandvik i samarbete med Varuboden.

fredag kl. 15-19
lördag kl. 10-14

Ny Nordisk Mat Åland, Harriet Strandviks, 8 tips för goda måltider
1. Ta bort alla pekpinnar och måsten. Lust och matglädje ska genomsyra köket och matlagningen.

2. Låt barnen vara delaktiga och ta ansvar för hela eller delar av måltiden. Även ganska små barn kan skära gurka eller sprita ur ärter till en sallad.

3. Testa en vetenskapligt analytisk undersökning av mat. Ta exempelvis morot. Ät den hel, i bitar, riven, med citronsaft, ugnsbakad, stekt … Det är spännande även för vuxna och ger alla rätt till en åsikt om hur moroten är godast. Det ska inte räcka med att säga att något ”smakar illa” utan man ska försöka stimulera till att hitta ord och beskrivningar. Kanske är det för surt med citronen, för sött med den ugnsbakade moroten och så vidare.

4. Servera maten anpassat till barnens ålder. Små barn tycker ofta om när exempelvis salladen är oblandad och alla ingredienser serveras för sig. Äldre barn kan gilla spännande fiskpaket eller ”hemliga såser”. Tänk i färger och uppmana barnen till att lägga upp så många färger som möjligt på tallriken.

5. Se till att barnen smakar på allting. Det är så man lär sig och vidgar sin smakrepertoar. Ös på med berömmet!

6. Ersätt inte riktig, lagad mat med sockrade flingor en timme efter middagen. Om barnen inte vill äta – servera två skivor nyttigt rågbröd så att de blir mätta.

7. För de värsta kinkblåsorna kan det funka om man lockar det mindre intressanta med något mer intressant. Skär till exempel goda äppelbitar och ställ intill broccolin, kanske lockas barnen till att smaka även på broccoli.

8. Barnen gör som vi gör, inte som vi säger. Flytta fokus från den lilla tyrannen vid bordsänden till dig själv och din upplevelse av maten. Ät och njut, ta in ett intressant samtalsämne och se vad som händer.