Woka loss med Varuboden

Varubodens populära kockskola hålls i år på Skördefestgården Haga Kungsgård

 

För Varuboden på Åland är närproducerat en del av vardagen och årets Skördefest har varit insatt i kalendern länge. I år arbetar Skördefesten på temat Barn & mat och Varuboden har därför anlitat Ålands lokalmatskämpe nummer ett, Harriet Strandvik, för att locka barnen in i köket.
– Vi ska skära och hacka och woka våra fina, färgglada åländska grönsaker. Och sen smaka förstås, säger Harriet.

Att stödja och samarbeta med lokala producenter och erbjuda fin närproducerad mat är en viktig del av vardagen på Varuboden på Åland. För tredje året i rad ställer Varuboden upp som sponsorer igen.  

– Jag var själv på plats förra året och fick se hur fint evenemanget lockar människor i alla åldrar. Vi vill naturligtvis vara med även i fortsättningen, säger Varubodens branschdirektör Bengt Vinberg.

– Årets tema Barn & Mat är otroligt aktuellt. Vi deltar gärna i projekt och evenemang som främjar verksamheten på det egna området, speciellt då evenemanget engagerar hela familjen.

Kockskola eller wokskola

Under Skördefesten ordnar därför Varuboden en kockskola för barn, under ledning av måltidspedagogen och barnens mesta lokalmatskämpe Harriet Strandvik. Kockskolan arrangeras på Skördefestens Öppna Gård Haga Kungsgård. Och egentligen kunde man kalla kockskolan för ”wokskolan”.

– Att woka är snabbt och variationsrikt – man tager vad man hittar hemma och vad man gillar. Får barnen laga själva så vågar de också smaka på sin egen blandning, säger Harriet Strandvik.

Alla barn i kockskolan kläs i egen kockmössa och får sedan sätta igång att skära, hacka och woka fina och färgglada åländska grönsaker och så självklart smaka på resultatet. Man behöver vara över fyra år gammal för att delta. Föräldrar får titta på men inte hjälpa till.

– Knivarna är vassa och man deltar på egen risk. Men plåster finns och när man övar blir man en duktig kock och en fördomsfri smakare! Kockskolan är också ett bra tillfälle att fylla på i sitt Våga Smaka-pass, tipsar Harriet.

Närmat för hela familjen

Varuboden på Åland har redan från början haft en stark satsning på närmat och utbudet ökar ständigt. Det här syns i butik bland annat genom teman som varierar enligt säsong och lyfter fram aktuella produkter. Den fortsatta utvecklingen innebär att lokalproducerad mat ska finnas i allt fler produktkategorier och i allt större variation året om.

– Förutom att stöda lokala producenter vill vi garantera våra kunder färska produkter av bästa kvalitet, säger Bengt Vinberg.

– Målet är att göra närmat till en del av kundernas vardag och att hela familjen ska vara bekanta med det lokala utbudet. Det är väldigt viktigt att barn och unga lever en hälsosam vardag. Därför deltar vi också som sponsor av barns och ungas idrotts- och klubbverksamhet och i evenemang som Stafettkarnevalen. Vi vill uppmuntra barn och unga till en aktiv vardag och gärna även bidra till kunskap om mångsidig kost och produkter av bästa kvalitet, förklarar Bengt Vinberg om Varubodens tanke med att delta i Skördefesten.

– Skördefesten syns givetvis även i butik, på S-market i Godby, S-market i Jomala och S-market i City.