En verksamhetsledares bekännelser

Bakom kulisserna på Skördefesten på Åland jobbar mellan 800 och 1 000 personer för att få hjulen att rulla. Själva navet är Liz Mattsson, verksamhetsledare, landsbygdsambassadör och solstråle. Såhär ser hon på Skördefesten och sitt arbete:

Vad är roligast med att jobba med Skördefesten?
– Alla härliga människor bakom kulisserna och all god respons som vi får för evenemanget. Att få visa upp den åländska landsbygden och alla duktiga entreprenörer som finns här. Vi ska utveckla Finlands bästa matevenemang och slipar på detaljerna och utvecklar oss från år till år – det är kreativt, ett varierat jobb med många olika utmaningar.

Och vad är svårast?
– Att prioritera rätt, hitta en bra balans och att göra alla nöjda utan att tappa den röda tråden. Att skapa förståelse för hur viktigt det är att värna om varumärket och hur alla måste dra sitt strå till stacken.

Om du skulle lämna över ditt jobb till någon för en dag, vad skulle den människan behöva ha för egenskaper?
– Positiv, social, uthållig, kreativ och gärna lite strukturerad.

Hur skulle du beskriva Skördefesten på Åland för någon som inte hade en aning?
– En glad och gemytlig folkfest där du hittar någonting för alla. Klockren landsbygdsutveckling och en suverän säsongsförlängare för Åland. Massor med härliga lokala produkter. En obligatorisk mötesplats för ålänningar.

Vad hoppas du på till nästa år?
– Att Skördefesten lever upp till sina förväntningar om att vara Finlands bästa matevenemang och att vi får se ännu fler unga entreprenörer delta. Sen är det alltid kul att ha med någon ny gård i programmet också. Som vi brukar säga på landet – man vet aldrig vad som väntar bakom ladugårdsknuten. Varje år är en ny utmaning med nya utvecklingsmöjligheter!